Tarımın Tarihi Konulu Konferans

İdil Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürlüğünün daveti üzerine İdil Çok Programlı Anadolu Lisesinde Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ferhat ÖZTÜRK   “Tarımın Tarihi,  Ziraat Mühendisliği’nin Önemi, Fakültemizin Tanıtımı ve Pandemi  Sonrası  Tarımın Yaşamımızdaki Yeri,” konulu konferans   verdi.

\n\n

 Konferansa Okul Müdürü Fadıl Abay, Fakültemiz Sekteri Halef Nas, Okul  Psikolojik Danışmanı Gafur Öklü ve 12. Sınıf öğrencileri katıldı.

\n\n

Doç. Dr. Ferhat ÖZTÜRK Konferansta “  Türkiye’nin  bugün Dünya’da 7. büyük tarım ekonomisine sahip bir ülke konumunda olduğunu, Ülkemizin  geride bıraktığımız yıllarda tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiş, tarım sektörümüz sıfır konumundan dünya ülkeleri ile rekabet eder duruma geldiğini belirtmiş, Ülkemizde sayıları 40 civarında olan Ziraat Fakültelerinin özellikle, ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan aynı zamanda bu fakültelerde 150 dolayında bölümde her yıl 5000 dolayında öğrenci alımı yapılmakta ve bugüne kadar yaklaşık 110 bin civarında ziraat mühendisi yetiştirmiş olduğunu belirterek bu süreçte Ziraat Fakültelerinin önemine değinmiştir. Ziraat Mühendislerinin; Temel bilgiyi teknolojiye dönüştürerek veya mevcut teknolojileri değiştirerek-geliştirerek; Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, Kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması, süreçlerinde kullanmak üzere eğitim alan kişiler olduklarını tanımlayarak,

\n\n

Tarımın, insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi yüce bir hedefe hizmet edenlerin sektörüdür. Tüm dünyanın https://sirnak.edu.tr/birimler/resimler/icerikresim/1237.jpeg önemini daha iyi kavradığı bugünlerde tarımın değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerekmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile ziraat mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır. 

\n\n

Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan ziraat mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorundadır. Ziraat mühendisinin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ile sınırlı değildir. Endüstriye hammadde temininden, biyodizel gibi tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar pek çok bakımdan Ziraat Mühendisliği önem taşımaktadır.” İfade ettikten sonra, öğrenciler tarafından tarım ve Ziraat Fakülteleri hakkında merak edilen sorulara cevap verildi.

\n\n

\n\n

 

24.03.2022 |  Ziraat Fakültesi