ALABALIK PROJESİ DEVAM EDİYOR

Şırnak Uludere Barajlarında Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” Projesi

\n\n

Fırat-Dicle Havzası kapsamında Hezil-Habur Alt Havzada Hezil Çayının yan kolu olan Robozik (Ortasu) Çayı üzerinde ardışık gelen su bentleri olarak adlandırılan barajlar; enerji ve %100 doluluk oranına sahip depolama olacak şekilde projelendirildiği anlaşılmıştır. Şırnak/Uludere ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından alıcı ortamı Dicle nehri olan 26 km uzunluğunda ve derin vadide kurulan beş barajın önemli ölçüde yapı imalatları tamamlandığı gözlenmiştir. Anılan barajların önemli faydalarının yanı sıra, alabalık yetiştiriciliği ile muazzam bir potansiyele sahip olacağı düşünülmüştür. Bu amacı hedefleyen düşünce ekseninde; Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi tarafından ortak hazırlanan ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından desteklenen Şırnak Uludere Barajlarında Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesinde son aşamaya gelinmiştir. An itibariyle projenin üç adet offshore kafes sistemi, platform (duba) imalatları tamamlanmış, projeye ait tekne alınmıştır. Projenin gerçekleşme oranı %80 seviyesine ulaşılmıştır. Barajın su sıcaklığına bağlı olarak yavru balıkların kafeslere alınma tarihi, kasım ayının ikinci haftasından sonra olabileceği tahmin edilmektedir. Projenin yürütücülüğünü Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet ŞİMŞEK ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına araştırmacı Su Ürünleri Mühendisi Rıdvan HUSEM gerçekleştirmektedir.

\n\n

Projenin öncelikleri arasında; bölgede istihdam yaratmak, sürdürülebilir girişimci takım ruhu oluşturmak, dezavantajlı gruplara yerelde fayda temin etmek, bölgenin su kaynakları potansiyelini, toplumun kaliteli hayvansal protein ihtiyacında kullanmak, özellikle çocuklarda beyin gelişimi için çok önemli olan omega-3 yağ asitlerini, saymakla bitmeyen faydalarını; gençlere, çocuklara ve tüm insanlığa ulaştırmaktır. Projenin en önemli çıktısı “Yerel Kalkınmaya Katkı” sağlamasıdır. Nitekim projenin bundan sonraki hedefi su ürünleri yetiştiriciliği için çok büyük potansiyele sahip ILISU barajına inmektir.

\n\n

Nitekim Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Abdürrahim ALKIŞ ve Şırnak Valimiz Sayın Osman BİLGİN projeye anlamlı destek vermişler ve her türlü katkıyı sağlamışlardır.

\n\n

 

\n\n

 

\n\n

                        

27.10.2022 |  Ziraat Fakültesi